Triss i S – Storseger, Storpublik och Stanley Cup-buckla

Så var kvällen vi alla har längtat efter äntligen här – första matchen för säsongen. Dessutom kom Oskar Sundqvist med bucklornas buckla till Björknäshallen!

Matchen började frejdigt från Bodens sida. Känslor fanns det också. Henri Tamminen visade bland annat att honom sätter man sig inte på i första taget. Kiruna AIF fick prova lyckan i powerplay 3 gånger i första perioden. Boden reder ut de två första bra och Claes Endre i hemmakassen står för några svettiga räddningar direkt. Ja, han var fenomenal hela matchen!

Filip Eriksson i AIFs mål storspelade också och höll, med skicklighet och ibland viss tur, kvar AIF i matchen i spel 5 mot 5. Tiden 18.19, i tredje försöket i numerärt överläge för AIF, så hittar Daniel Tavo fram till 0-1 efter en sargstuds som snöpligt ställde Bodenförsvaret. 0-1 på resultattavlan stod sig perioden ut.

I första periodpausen kom vinnarskallarnas vinnarskalle

Inför stående ovationer och med “Gloria” spelandes från högtalarna entrade Oskar och Stanley Cup-bucklan isen.

“Vi hoppas att våra vinnarskallar från Boden Hockey ska bli lika stora vinnarskallar som dig. Du är ett föredöme Oskar”, sa Bodens kommunalråd Claes Nordmark.

Han berättade även att det instiftas ett stipendium i Oskars namn som heter Oskar Sundqvist Vinnarskalle-stipendiet som kommer att delas ut till en flick-, ungdoms- eller juniorspelare varje vår, som under den gångna säsongen har spelat i Boden Hockey. I juryn sitter representanter från Bodens Kommun, Bodens Energi och Boden Hockey.

Sedan hissades Oskars tröja, nr 70. Återigen till stående ovationer: Av ingen mindre än tidigare Stanley Cup-vinnaren Niklas Wallin och till tonerna av “This is my hometown”.

“Det är någonting speciellt och någonting jag har drömt om sedan jag var yngre”, säger Oskar.
Han fortsätter:
“Det var självklart att ta bucklan hit. Det är fint och rörande med alla hyllningar och det är alltid kul att komma hem”

Lagen stod kvar ute på isen och hyllade Oskar.
“Jag känner många utav dem, så det var kul att ha dem ute på isen också! Mycket kul!”

Vinnarskallen själv? Han har två dagar ledigt, sedan börjar han träna igen.

Matchen drog igång och Boden visade direkt att 0-1 på resultattavlan var ingenting man var nöjd med. 1-1 kom tiden 3.27 när ingen mindre än Per Savilahti-Nagander avlossar skott. Framför mål finns Sebastian Harila som skymmer AIF-keepern på ett föredömligt sätt.

Boden fortsätter att ånga på och tiden 6.35 hittar Christian Nyman fram till Henri Tamminen som distinkt trycker pucken i nät till ställningen 2-1. Innan hesa Fredrik ljöd för andra paus så hann AIF kvittera genom William Strömbäck. Skottstatistiken noterades 18-6 till hemmalaget efter andra perioden.

Boden ser till att återta ledningen redan efter 1 minut spelad i den tredje perioden. Det är Christian Nyman som vinner tekningen och Henri Tamminen, igen, som kliver in och trycker in pucken vid första stolpen.

“Hela hallen” *klapp* *klapp* *klapp*

Det var en härlig stämning i hallen. 1521 personer såg matchen på plats och ytterligare 78 personer såg webbsändningen.

Tiden 08.20 snurrar Max Pålholm runt kassen och stänker dit 4-2-pucken. AIF testar att ta ut målvakten och prova på 6 mot 4-spel. Då tar försvarsgeneralen Fredrik Bergdahl hand om pucken, passar William Dageryd som från egen zon prickar in 5-2 och slutresultatet i öppen kasse.

Boden Hockeys huvudtränare Lars “Molla” Molin om matchen:
“Det är lite hafsigt, men vi har ju bara fyra ispass i benen. Jag tycker att tredje perioden är bättre än de två första. I första perioden hade vi mycket fart, i andra tappade vi lite fokus och i tredje perioden var det mer så som vi vill spela. Första matchen är alltid svår, men det är en godkänd insats och en bra match. Detta är precis vad vi behövde, så nu tränar vi ett par pass till och sen kör vi igen på söndag!”

På söndag kommer det andra gänget från Kiruna till Björknäshallen – Kiruna IF.
Stort tack till alla som kom ikväll, vi hoppas att vi ses i vår hemmaborg även på söndag kl 16.00.

Fler bilder och en längre intervju med Oskar kommer under kvällen!

Boden Hockey – Kiruna AIF 5-2
(0-1, 2-1, 3-0)
Målskyttar BHF: Per Savilahti-Nagander, Henri Tamminen x2, Max Pålholm, William Dageryd
Målskyttar KAIF: Daniel Tavo, William Strömbäck
Skott: 59-24
Utvisningar BHF: 7×2  KAIF: 4×2 + 10 min
Domare: Michael Hägg
Publik: 1521 personer