Grundseriens sista match

Den sista omgången i HockeyEttan Norra var riktigt spännande. Det var två gäng som tampades om den sista AllEttanplatsen – Kiruna IF och Kiruna AIF, där vi mötte de sistnämnda.

Kiruna AIF visade direkt i inledningen att de var enormt motiverade och ville ta den sista åtråvärda platsen till AllEttan efter jul. De fick tidigt chansen i powerplay och där klippte Alexander Selin till i en uppspelsfas, vilket betydde 1-0 på resultattavlan efter bara dryga minuten spelad.

De fick åter igen chansen i numerärt överläge, tiden 06.03. Även denna gång var Alexander Selin framme, och blev här tvåmålsskytt.

Det var inget skönspel åt något håll. Puckarna studsade och for och inget av lagen lyckades etablera något jättebra spel i inledningen.

12.25 i den första perioden blir det slutligen även vår tur att få spela med en man mer. Pucken studsade och for som sagt under denna match. Just vid den här tidpunkten studsade det vår väg och en sargstuds hamnade rätt i gapet på placeringssäkra Felix Dahlroth som såg till att den hamnade i nät till ställningen 2-1, som också var resultatet efter den första perioden.

Om Kiruna AIF hade ett litet grepp om matchen i den första perioden, så kom Boden in i den andra perioden och tog över mer och mer. Vi fick se lite mer organiserat spel och bland annat ett skott i målramen av Henri Tamminen. Känslan nu var att våra hockeykrigare skulle vända detta. Den andra perioden förblev dock mållös, mycket tack vare en storspelande hemmamålvakt.

I den tredje perioden sitter däremot kvitteringspucken! Tiden 3.19 noteras Max Pålholm i målprotokollet efter att han tagit hand om sin egen retur och på backhand lagt pucken i nät mycket läckert. Assisterade gjorde juniorbacken Filip Lundqvist som därmed gjorde sin första poäng i A-lagströjan!

Vi kom som sagt in i matchen mer och mer, medan Kiruna AIF levde mest på kontringar. Tiden 9.16 i den tredje perioden åker hemmalagets Viktor Mikko ut för tripping och då dröjer det bara 6 sekunder för Christian Nyman och gänget att först vinna tekningen och sedan kämpa in pucken i mål, och 2-3 på resultattavlan var ett faktum.

Kiruna AIF var tvungna att vinna matchen på full tid, eftersom att Kiruna IF hade tagit en poäng mot Piteå. De tar ut målvakten först för kvittering. Med en minut kvar sitter också den kvitteringspucken efter att Kyle Brothers bakom kassen hade hittat fram, efter visst trassel, till Viktor Mikko.

Kiruna AIF tar ut målvakten igen och går för ytterligare ett mål, men vi håller undan och matchen går till förlängning. Där står Claes Endre för några riktiga fantomräddningar, bland annat en jätte-sidledsförflyttning när nog de flesta redan hade räknat med att “det där måste bli mål” – icket, Claes Endre är snabb som en kobra.

Matchen fick avgöras på straffar där domaren endast fick signalera för mål 1 av 10 gånger, och det var Kiruna AIF som drog det längsta strået där.

Nu vet vi att det är AllEttan för oss som väntar.

Det första steget i kvalet mot Allsvenskan drar igång i mellandagarna.

Med oss dit har vi Östersunds IK, Piteå HC, Tegs SK och Kiruna IF från HockeyEttan Norra. Mest troligt blir det Borlänge HF och Lindlövens IF som ansluter från den Västra serien, samt Väsby IK HK, Hudiksvalls HC och IF Vallentuna BK från den Östra serien. Mer om det senare, håll utkik på vår hemsida och våra sociala medier!

Kiruna AIF – Boden Hockey, 4-3 GWS
(2-1, 0-0, 1-2, 0-0, 1-0)