Tufft och jämnt derby

Äntligen var det dags för hemmamatch igen och denna gång var det ingenting mindre än ett derby som stod på schemat.

Det var mest Boden i inledningen där vi bland annat fick se ett fint uppspel av Tamminen och Sunken och matchens första målchans efter ca 4 minuter spelade. När ca 7 minuter var spelade kom istället Mäkitalo och Isaksson i ett liknande läge, men Claes Endre var tryggheten själv i hemmakassen och tog hand om den pucken.

Piteå fick chansen i numerärt överläge tiden 07.31. I den spelformen gör de 0-1 när de är starkast på en retur och petar in pucken. Efter målet fick Piteå lite luft under vingarna och spelet böljade fram och tillbaka i den första perioden, där skottstatistiken slutligen landade på 14-9 när hesa Fredrik ljöd för periodpaus.

Vi spelade mer fysiskt och 1-1 hängde verkligen i luften i den andra perioden. Man kunde nästan ta på stämningen i Björknäshallen, där både riktigt heta lägen, halv-lägen och kan-kanske-bli-ett-läge fick publiken att både utbrista “ja” och “NEJ” om vartannat.

Tiden 19.00 i den andra perioden sitter till slut kvitteringspucken rättvist, när Henri Tamminen får en lite studsande puck som han får ordning på mitt i slottet. Smack. 1-1 var ett faktum till de 1388 personerna i publikens stora förtjusning, vilket stod sig perioden ut. I den andra perioden vinner vårt hemmalag skotten med 13-4.

Tidigt i den tredje perioden tilldöms Piteå och Magnus Isaksson straffslag. Isaksson tog själv hand om straffen, men Claes Endre tog hand om pucken – vilken räddning han gör i ett sådant viktigt skede i matchen – och publiken hyllade länge, och välförtjänt, hans namn i Björknäshallen.

Några minuter senare blir Tamminen frispelad och får iväg ett kanonskott, men John Westermark får till en kanonräddning, och publiken hade hjärtat i halsgropen.

Det blir inga fler mål i matchen under ordinarie tid, även om vi visade upp riktigt skönt lir i powerplay när bland annat Nyman spelade över till Tamminen, eller i spel 5 mot 5 då Fredrik Bergdahl sköt och Harila styrde. Pucken letade sig just utanför.

Även Piteå fick chansen att avgöra i numerärt överläge, men vårt boxplay stod pall. Några av de som kämpade och slet på ett formidabelt sätt var Sandberg och Sandström, samtidigt som Endre fortsatt spelade tryggt i hemmakassen.

Matchen fick alltså avgöras på förlängning, i 3 mot 3-spel. Där drog Piteå det längsta strået och tog bonuspoängen.

Kvällens matchsponsor bdx delade ut pris till bästa spelare i båda lagen – Bodens #80 Henri Tamminen och Piteås #31 John Westermark. FOTO: Christer Hägglund

Huvudtränare Lars Molin efter matchen:
– Första perioden var lite konstig där inget av lagen riktigt förde spelet. I den andra och den tredje perioden tycker jag att vi sköljer över dem, men får inte in pucken. 1-1 kommer lite förlösande för oss. Vi skapar lägen, men lyckas inte göra mål. Väl i förlängningen så kan 3 mot 3-spel sluta hur som helst. Det räcker att en ramlar, så är det ett 3 mot 2-läge. En bra match överlag, även om det såklart är surt att förlora. Vi tar med oss arbetsinsatsen till helgen.

1 poäng till vårt gäng denna afton och redan i helgen siktar vi på fler! Kom till Björknäshallen på lördag och söndag och bär fram laget mot två segrar i kampen mot Allsvenskan.

Boden Hockey – Piteå HC, 1-2 (OT)
(0-1, 1-0, 0-0, 0-1)