Roffe Nilsson: “En fantastisk resa”
Rolf “Roffe” Nilsson kom hem till Boden säsongen 17/18 och har de tre senaste säsongerna varit sportchef i föreningen. Nu går han i pension – och kan blicka tillbaka på en fantastisk karriär. 

Rolf har verkligen levt och andats hockey i hela sitt liv. Det började som spelare i Bodens BK. Han har sedan även representerat Södertälje SK i högstaligan, Boro/Vetlanda och Mörrum i Division 1.

Säsongen 83/84 blev hans sista som spelare då han fick avsluta sina spelarkarriär pga skada. Direkt där efter, säsongen 84/85, började han sin bana som huvudtränare, då i Mörrum. Det har blivit hela 34 säsonger som framgångsrik tränare i såväl Sverige, Norge, Danmark och Italien.

Han valde att komma hem till Boden, och har de tre senaste åren varit en stor och viktig del i att sätta Boden på hockeykartan igen.

34 säsonger som tränare och nu senast 3 säsonger som sportchef. Hur skulle du sammanfatta din karriär som ledare?
Det är bara att konstatera att jag har haft ett helt liv inom hockeyn. Sammanfattningsvis så har det varit en fantastisk resa att ha hockeyn som yrke.

Direkt när du slutade som spelare, började du som tränare, 26 år gammal. Hur var det? Någonting du rekommenderar?
Jag kände mig inte färdig med hockeyn när jag blev skadad. Nyss fyllda 26 år ville jag inte släppa hockeyn. Jag tänkte träna Älvsbyn i Division 2 men då hörde Mörrum av sig. Lite naiv och tokig, inga tränarutbildningar och ingenting sådant. Jag var lagkapten och Mörrum ansåg att jag hade de ledaregenskaper som krävdes. Det var ganska tufft att hoppa på ett tränaruppdrag i näst högsta ligan. Jag tror att det var jag och Tommy Boustedt som var yngsta tränarna då, halva laget var ju äldre än mig på den tiden, men det gick förvånansvärt bra. Ganska snabbt tyckte man att man ju kunde det där, men det lärde man ju sig att man aldrig blir fullärd och kan och måste utvecklas hela tiden. Det är viktigt att alltid hänga med i utvecklingen och framför allt alltid anpassa ledarskapet. Om man känner att man vill hjälpa och driva andra så är det definitivt någonting jag rekommenderar – inte att hoppa på ett seniorlag i nästa höga serien, men definitivt att börja med ungdomar och juniorer. Det är fantastiskt kul.

Vad har ändrats mest under dina år som ledare?
Idrotten är ju densamma. Det som har ändrats allra mest är faktiskt musiken i omklädningsrummet, vilket för övrigt är betydligt sämre idag (skratt).

Du har nu varit sportchef i Boden de 3 senaste säsongerna och verkligen varit med och satt Boden på hockeykartan igen. Hur skulle du sammanfatta de här 3 åren?
Det är klart att de första 2 åren var speciella så tillvida att vi dels var nykomlingar, men också att vi verkligen har satsat på att bygga ett lag med spelare från regionen, vilket känns extra roligt. Naturligtvis också att se hur laget kom ihop under resans gång båda de två första åren var kul. Att intresset kom tillbaka är också en stor del. Jag är ju uppvuxen här och då var det ju ett jätteintresse i staden. Vi var exempelvis bättre och hade mer intresse än Luleå på den tiden. Nu när intresset kommer tillbaka känns det jätteroligt. Ska man sammanfatta det så har vi hållit en hyffsad HockeyEttan-nivå i 3 år och dessutom utan att riskera ekonomin, utan tvärtom har vi haft en stark ekonomi.

Någonting specifikt du tittar tillbaka på under de här 3 åren och minns med extra glädje?
Då skulle jag egentligen behöva fundera lite, men om jag ska ta någonting sådär på rak arm så är det väl egentligen de här matcherna när vi har varit nederlagstippade, från början var det i derbyna mot Piteå. Första året åkte vi ut i Play Off 2 mot KRIF men som nykomlingar var det fantastiska prestationer mot dem och mot Nybro i Play Off 1. Vi hade otur med skador och vi lånade in spelare från bland annat Älvsbyn, och hade en del juniorlån. Med de förutsättningarna stod vi upp fantastiskt bra mot redan etablerade HockeyEttan-lag. Det är sådant som etsar sig fast.

Och så, vad ska du göra nu?
Ägna mer tid åt barnbarnen och familjelivet. Det blir ett lite lugnare liv här framöver. Det är klart att det blir en förändring men det ser jag fram emot.

Roffe har gjort ett fantastiskt arbete i föreningen. Vi vill såklart tacka och hylla honom på en hemmamatch under hösten/vintern. Håll utkik, så kommer vi med mer information när det närmar sig.

Som förening fortsätter vi i den utstakade riktningen – uppåt och framåt.
Under våren och för kommande tid har Boden Hockey tillsatt en sportgrupp som jobbar med de frågor som rör sporten, där Birger Sandin är sportansvarig. 

Boden Hockey
Ett lag – En stad – En dröm

STÖD OSSSwish: 123 034 61 22
BG: 5707-3744
KANSLIETIdrottsgatan 6, 96164 Boden
0921- 13336
Öppettider:
mån & ons kl 12-16

Bodens Hockeyförening © 2018. Hemsida av Eriksson/Nord Agency Hosting av Communique